29 juli 2023

nieuwsfeiten over asbest

De Europese Raad en Parlement hebben een akkoord over nieuwe regels om de werknemers beter te beschermen tegen asbest.

Het betreft een voorlopig akkoord met het Europese parlement over een nieuwe richtlijn om de werknemers een beter bescherming te bieden tegen het gevaar van asbest

De grenswaarden zijn in de nieuwe regels aanzienlijk naar beneden bijgesteld. Ook zijn de regels voor het meten van de blootstellingsniveaus aangescherpt en moeten deze voldoen aan de meest recente stand van de techniek

Oud-topman Italiaanse fabriek Eternit krijgt 12 jaar cel wegens asbest in bouwmaterialen

Een voormalig directeur van de Italiaanse fabriek van Eternit is veroordeeld tot 12 jaar cel. Het betreft een veroordeling voor onvrijwillige doodslag. Dit melden diverse Italiaanse media. Het betreft een een Zwitserse zakenman. Hij was aangeklaagd voor de dood van 392 welke woonden in de buurt omgeving van het stadje Casale Monferrato, Hij was hier in de jaren 70-80 directeur van een fabriek waar asbesthoudende producten werden gefabriceerd.

Alle slachtoffers stierven door het kankerverwekkende asbest dat in de bouwmaterialen van Eternit werd verwerkt.

De Zwitserse zakenman werd in het verleden al diverse malen veroordeeld tot geldboetes en celstraffen en verband met het overlijden van diverse mensen aan de gevolgen van het werken met asbest.

Hoeveel mensen overlijden er wereldwijd aan asbest?

Wereldwijd worden elk jaar volgens een recente schatting 120 miljoen mensen blootgesteld aan asbest tijdens hun werk. Elk jaar overlijden wereldwijd ruim 110.000 mensen aan asbestgerelateerde ziekten zoals buikvlies- of borstvlieskanker (mesothelioom), longkanker en stoflongen (asbestose).

Asbest in Make Up

Sinds er in asbest is aangetroffen in Make Up van een bepaald merk is er nog weinig veranderd. Het betreft lage concentraties asbest wat is aangetroffen in Make Up. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is bezig met een onderzoek nadat er in een aantal make-upproducten van het lage concentraties asbest zijn aangetroffen.

De asbestvezels kunnen vrijkomen bij gebruik van het make up. De producten waarin de asbestvezels zijn aangetroffen, zijn uit de uit de verkoop gehaald.