21 augustus 2023

ASBESTZIEKTEN

Welke asbest gerelateerde ziekten zijn er

ASBESTOSE

WAT IS ASBESTOSE

Asbestose is een ziekte die wordt veroorzaakt door het veelvuldig inademen van asbestdeeltjes. Asbestose is een beroepsziektes en deze ziekte valt onder de groep stoflongen. Bij asbestose zijn de longen langere tijd blootgesteld aan asbeststof. Asbeststof veroorzaakt een ontstekingsreactie in uw longen waardoor er littekens ontstaan.

Als u vaak zonder de juiste bescherming bent blootgesteld aan asbeststof, kunnen jaren later longklachten ontstaan. Door de littekens in de longen krijgt het hart steeds meer moeite om bloed door de longen te pompen. Hierdoor kan het hart stoppen met kloppen waardoor u kunt overlijden.

Asbest werd vroeger onder andere veel gebruikt als isolatiemateriaal op de scheepswerven, in auto-industrie en in woningbouw. Het gebruik van asbest is na 1993 asbest niet meer toegestaan. Als u lijdt aan asbestose, kan het helaas niet worden genezen. Mensen die asbestose hebben, doordat zij blootgesteld zijn aan asbest, kunnen een financiële vergoeding aanvragen. Hoeveel de financiële vergoeding bedraagt, is afhankelijk van hoeveel u bent blootgesteld.

Klachten heb ik bij asbestose.

Klachten die optreden bij asbestose zijn:

  • Kortademigheid.
  • Een droge en soms pijnlijke hoest.
  • Pijn op de borst.
  • Bloed bij het hoesten.
  • Langdurige koorts.
  • Vocht achter de longen.
  • Benauwdheid.

De tijd tussen het inademen van asbest en het ontwikkelen van de klachten kan soms erg lang duren. Dit verschilt van 10 tot soms wel meer dan 50 jaar. De mensen die nu gediagnostiseerd worden met asbestose, hebben het opgelopen in de tijd dat asbest nog niet was verboden was en in de periode dat er nog geen beschermende maatregelen werden getroffen.