2 augustus 2023

project stilgelegd door de arbeidsinspectie

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft tijdens een controle op een project in Oss vastgesteld dat een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf het aanwezige asbest op een niet juiste wijze heeft gesaneerd, terwijl een geaccrediteerd vrijgave bureau de saneringswerkzaamheden wel heeft vrijgegeven.

Bij de renovatie werkzaamheden op een project van 100 appartementen in Oss zijn meerdere asbestovertredingen vastgesteld. Tijdens een reguliere inspectie door de arbeidsinspectie is geconstateerd dat er nog steeds asbest aanwezig was in het pand ondanks dat het werk was vrijgegeven door een gecertificeerd bureau..

Het probleem was dat een gecertificeerd asbest saneerbedrijf de asbestverwijdering volledig zou hebben uitgevoerd. Vervolgens heeft een onafhankelijke inspectiebureau de asbestverwijdering goedgekeurd. Ondanks de vrijgave door dit bureau trof de arbeidsinspectie op diverse locaties nog asbest aan. Hierop heeft de Arbeidsinspectie de werkzaamheden stilgelegd omdat er nog asbest nog aanwezig was. Voordat de werkzaamheden mogen worden hervat, moet het asbest eerst worden gesaneerd.

Het is de laatste tijd meerdere keren voorgekomen dat de Arbeidsinspectie geconstateerd heeft dat gecertificeerde bedrijven asbestsanering niet op de juiste manier uitvoeren. Het is zorgelijk dat gecertificeerde vrijgave bureaus de werkzaamheden vrijgeven terwijl de sanering niet goed of volledig is uitgevoerd.